1. Home
  2. Docs
  3. Voorraad
  4. Leveringsorders
  5. Hoe producten direct naar klanten te versturen vanaf leveranciers (drop shipping)?

Hoe producten direct naar klanten te versturen vanaf leveranciers (drop shipping)?

Wat is drop shipping?

Drop shipping is een systeem wat u de mogelijkheid geeft om producten direct vanaf de leverancier naar de klant te versturen. In het traditionele leveringssystemen worden producten eerst van uw leverancier naar uw magazijn verzonden en opgenomen in uw voorraad om vervolgens verstuurd te worden naar uw klanten nadat een bestelling is geplaatst. Met drop shipping hoeft u zelf geen voorraad aan te houden. Het item wordt direct van de leverancier naar de klant verstuurd. Het product hoeft daarom uw magazijn niet te passeren.

Aandachtspunten voor het implementeren van drop shipping

• Gebruik drop shipping alleen voor de producten die u zelf niet in voorraad kunt of wilt hebben. Een reden hiervoor is dat de marges op items die via drop shipping geleverd worden altijd kleiner zijn. U dient dit dus alleen te gebruiken voor items die veel ruimte in beslag nemen in uw magazijn.
  • Drop shipping is het meest geschikt voor niche producten. De kans is groot dat producten met een hoge vraag worden aangeboden door grote leveranciers tegen een fractie van de prijs die u in rekening kunt brengen, in dit geval zal een duurdere leveringsmethode financieel niet verstandig zijn. Maar als uw product uniek is dan is het een logische keuze.
  • Om uw klanten te beschermen tegen slechte ervaringen is het verstandig om drop shipping bedrijven eerst zelf vooraf te testen en de beste te selecteren.
  • Zorg ervoor dat de tijd niet tegen u werkt. Drop shipping dient een redelijke hoeveelheid tijd in beslag te nemen maar zeker niet meer dan het uzelf zou hebben gekocht als u het allemaal zelf had moeten doen. Daarnaast is het waardevol als u uw klanten ook kunt voorzien van een tracking nummer.
  • Items moeten beschikbaar zijn bij uw leverancier. Het is verstandig om te weten of het product wat u verkoopt upstream beschikbaar is. Wanneer u niet beschikt over deze informatie zorg er dan voor dat uw klanten weten dat het item niet op voorraad is en beschikbaarheid afhankelijk is van een derde partij.

Configureer drop-shipping

• Open het menu Voorraad ‣ Instellingen ‣ Instellingen. Ga naar Locatie & Magazijn, zoek de Drop ship optie en vink aan Sta leveranciers toe om direct te leveren aan uw klanten en klik vervolgens op Toepassen.

• Ga vervolgens naar het menu Verkoop ‣ Instellingen ‣ Algemene instellingen. Zoek Orderproductie en vink aan Kies specifieke routes voor verkooporderlijnen (geavanceerd) en klik op Toepassen.

• Op nu het menu Verkopen ‣ Verkopen ‣ Producten. Voeg een leverancier toe aan de producten die u middels drop shipping wenst te leveren.

Hoe producten te versturen van de klanten direct naar de leveranciers

• Maak een Verkooporder aan en specificeer op de verkooporder regel dat drop shipping de route voor het product is.

• Open het menu Inkopen ‣ Inkoop ‣ Offerteaanvraag. De concept inkooporder is automatisch aangemaakt van het inkoopvoorstel met de drop shipping route. Zodra de order is bevestigd zult u zien dat één zending is aangemaakt.

• Om de zending van de verkoper naar de klant te bevestigen ga terug naar de Voorraad module. Op het dashboard klik op # Te ontvangen op de dropship kaart.

• Een lijst van drop shipping overdrachten zal worden geopend. Valideer de overdracht zodra deze gedaan is. Het item zal direct vanaf de partner naar de klant geleverd worden zonder uw magazijn te passeren.