1. Home
  2. Docs
  3. Voorraad
  4. Producten
  5. Product varianten gebruiken

Product varianten gebruiken

Product variaties worden gebruikt om producten te verwerken met verschillende varianten zoals grootte, kleur, enzovoorts. Het stelt u in staat om het product te beheren op sjabloon niveau (voor elke variatie) en op variant niveau (specifieke attributen).

Als een voorbeeld van een bedrijf dat t-shirts verkoopt kan het de volgende producten hebben:

• B&C T-shirt
    • Groottes: S, M, L, XL, XXL
    • Kleuren: Blauw, Rood, Wit, Zwart

In dit voorbeeld is B&C T-shirt het product sjabloon en B&C T-shirt, S, Blauw de variant. Maten en kleur zijn attributen.

In het bovenstaande voorbeeld zijn er totaal 20 verschillende producten (5 maten x 4 kleuren). Ieder product in dit voorbeeld heeft zijn eigen voorraad, verkopen, enzovoorts.

Impact van varianten

• Barcode: de code en barcode zijn geassocieerd aan een variant niet aan het sjabloon. Elke variant heeft zijn eigen barcode / SKU.
  • Prijs: elke productvariant heeft een eigen openbare prijs die is bepaald op basis van de sjabloonprijs ($20) met een optionele extra voor elke variant (+$3 voor de kleur rood). Echter, het is ook mogelijk een een prijslijst regels te definieren die toepasbaar zijn op de template of variant.
  • Voorraad: de voorraad wordt beheerd per productvariant. U heeft geen t-shirts, u heeft alleen “T-shirts, S, Rood” of “T-shirts, M, Blauw”. Voor informatie doeleinden krijgt u op het productsjabloon formulier de voorraad te zien welke de som is van elke variant (maar de daadwerkelijke voorraad is bepaald per variant)
  • Foto: de foto is gerelateerd aan de variant, elke variatie van een product heeft mogelijk zijn eigen primaire foto.
  • Andere velden: de meeste andere velden behoren tot het productsjabloon. Indien u ze update updaten automatisch alle varianten. (bijvoorbeeld: inkomende rekening, belastingen)

Zou u varianten moeten gebruiken?

Wanneer moet u varianten gebruiken?

Varianten gebruiken heeft de volgende gevolgen:

• eCommerce: in uw online shop zal de klant alleen de productsjablonen zien op de cataloguspagina. Zodra de bezoeker op het product klikt worden verschillende variant opties getoond zoals kleur, maat, enzovoorts.
  • Productie: Door varianten te gebruiken is het mogelijk om slecht één materiaalbon te gebruiken voor een productsjabloon en kleine variaties voor sommige varianten. Bijvoorbeed: in plaats van een materiaalbon aan te maken voor “T-shirt, Rood, S” maakt u een materiaalbon aan voor “T-shirts” en aanvullende regels voor de maat S en kleur rood.
  • Prijzen: De standaardprijs van een product wordt berekend door de prijs te gebruiken van het productsjabloon en door extra prijzen toe te voegen op basis van elke dimensie van de variant. Op deze manier zijn variant prijzen makkelijker bij te houden aangezien u niet voor elke variant een prijs hoeft in te stellen. Echter, het is mogelijk om een prijslijst regels aan te maken om de prijs per variant vast te zetten.

Wanneer zou u varianten moeten vermijden?

Het gebruik van varianten voegt een extra laag van complexiteit toe aan het gebruik van BizzCloud. U dient het gebruik van varianten pas te overwegen als het de complexiteit verlaagd voor het beheren van partijen producten die gelijk aan elkaar zijn.

Bijvoorbeeld: bij het importeren van uw initiële productcatalogus is meer complex wanneer u gebruik maakt van varianten. U kunt dan niet volstaan met het importeren van een lijst van al uw product maar u dient dan projectsjablonen te importeren en alle gerelateerde varianten.

Ter aanvulling: u dient ook zorgvuldig de afmetingen die u beheert als aparte productsjablonen en die varianten te selecteren. Bijvoorbeeld: een bedrijf met de volgende producten:

• Kwaliteit: T-Shirts, Polo’s, Shirts
  • Kleur: Rood, Blauw
  • Grootte: S, M, L, XL

In dit geval dient u 1 sjabloon aan te maken met drie verschillende dimensies (lay-out, t-shirts, polo’s). Maar het is aan te raden om twee verschillende productsjablonen aan te maken omdat t-shirts zeer veel kunnen verschillen van polo’s of shirts en de klant verwacht dat deze als twee verschillende producten getoond worden in uw e-commerce applicatie.

• Productsjabloon: T-shirt
    • Kleur: Rood, Blauw
    • Grootte: S, M, L, XL
  • Productsjabloon: Polo’s
    • Kleur: Rood, Blauw
    • Grootte: S, M, L, XL

Configuratie

Activeer de varianten optie

Voordat u productvariaties kunt gebruiken dient u dit eerste te activeren in de configuratie. Om dit te doen gaat u naar de Verkoop app. In het menu Configuratie ‣ Instellingen zoekt u naar de Productvariaties regel en vinkt u de optie aan Producten kunnen meerdere attributen hebben en klik dan op Toepassen.

Producten aanmaken met varianten

Zodra u de variatie optie heeft geactiveerd kunt u varianten toevoegen aan uw producten. Om dit te doen gaat u naar de Verkoop module Verkoop ‣ Producten. Dit is ook toegankelijk via de Inkoop en Voorraad modules.

Klik nu op het product als u er varianten aan wilt toevoegen.

Op de productpagina ziet u nu een nieuw tabblad genaamd Varianten. Het nummer in paars bovenaan de pagina is het aantal varianten van het product. Om een nieuwe variant toe te voegen klikt u op de titel en in het nieuwe venster klikt u op Aanmaken.

Bij Attributen klikt u op het drop-down menu en selecteert u het type variant dat u wilt toevoegen. Als deze variant nog niet bestaat kunt u deze direct aanmaken door te klikken op Aanmaken en bewerken.

In het attributen venster vult u in het Waarde veld de omschrijving van het attribuut zoals Groen, Plastic of 32 GB. Het Attribuut veld is het type variant zoals Kleur, Materiaal of Geheugen.

U kunt een prijs voor de variant direct toevoegen door het veld Extra kosten attribuut in te vullen, u kunt dit ook achteraf doen. Klik op Opslaan.

U kan ook een verschillende barcode en interne referentie toevoegen aan de variant.

Wanneer u alle specificaties van de variant hebt ingesteld klikt u op Opslaan.

Productvarianten beheren

Introductie

De onderstaande voorbeelden zijn allemaal gebaseerd op dit productsjabloon dat twee variant attributen heeft:

• T-Shirt B&C
    • Kleur: Rood, Blauw, Wit
    • Grootte: S, M, L, XL, XXL

Combinatie mogelijkheden beheren

Met het bovenstaande productsjabloon heeft u standaard drie verschillende producten (3 kleuren, 5 maten). Als de XXL maat alleen bestaat voor de rode en blauwe t-shirts kunt u de witte product variant deactiveren.

Om dit te doen klikt u op de Varianten knop, selecteert u XXL, wit t-shirt. Vanuit het product scherm vinkt u de optie Actief uit voor het witte XXL t-shirt.

Een prijs instellen per variant

U kan een kost toevoegen bovenop de standaard prijs voor sommige varianten van een product.

Zodra u de variatie optie heeft geactiveerd kunt u varianten toevoegen aan uw producten. Om dit te doen gaat u naar de Verkoop module Verkoop ‣ Producten en klikt u op het product die u wilt aanpassen. Klik vervolgens op de Variant prijzen knop om toegang te krijgen tot de lijst van variant waarden.

Klik op de naam van de variant waar u een waarde aan wilt toevoegen en om de drie velden bewerkbaar te maken. In het veld Extra kosten attribuut vult u de extra kosten in voor de variant, dit zal bij de originele prijs toegevoegd worden.

Wanneer u alle extra waardes heeft ingegeven klikt u op Opslaan.