1. Home
  2. Docs
  3. Kassa
  4. Extra functie’s horeca kassa
  5. Fooi registreren

Fooi registreren

U heeft 2 keuzes om fooi te gebruiken in ons systeem. Het is aan u de keus of u de fooi die u krijgt wilt vastleggen in de boekhouding/administratie of dat u het niet wilt vastleggen, de fooi is daar dan niet te zien.

Fooi bijhouden

Als u de fooi wilt bijhouden dan moet u het fooi product gebruiken.

Om het fooiproduct te configureren gaat u vanuit het dashboard naar Meer ⇒ Instellingen.Voeg een product toe voor de fooi.

Wees zeker dat u een verkoopprijs van 0€ instelt op de fooi productpagina en dat u alle belastingen verwijderd in het boekhouding tabblad.

Als u fooi wilt toevoegen op een order klikt u in het betaalscherm op Fooi

Geef het bedrag van de fooi in:

Het totaal is geüpdatet en u kan de betaling nu registreren.

Als u de fooi wilt verdelen aan de medewerkers dan heeft u 2 manieren om dit te doen.

• De fooi uitbetalen via de bank; In uw boekhouding staat het aantal fooi dat u heeft ontvangen in contant en pin. U kunt dan als uitgave neerzetten: “Fooi” met het bedrag. En het verdeelde fooi bedrag komt dan bij de loonstrook van uw medewerkers.
  • Retour fooi productDe hoeveelheid dat in uw boekhouding staat aan fooi product neemt u in de kassa retour. Dit bedrag neemt u uit de kas en verdeelt u dan cash onderling. Als er op dat moment niet genoeg contant geld in de kas zit dan dient u het kassaldo aan te vullen door middel van de optie (Stop geld in kassa)

Fooi niet bijhouden

Pin

Als u de fooi niet wilt bijhouden in de statistieken en iemand wilt fooi geven via pindan kunt u gebruik maken van extra pinnen. Klik hier voor uitgebreide uitleg over extra pinnen.

Het wisselgeld stopt u dan in de fooienpot.

Contant

Wanneer er fooi wordt gegeven door middel van contant dan stopt u het fooi bedrag in de fooienpot. Verder hoeft er niks te gebeuren in de kassa. U bevestigt de transactie gewoon normaal.

Een klant kan ook een groter bedrag geven dan wat de klant moet betalen, en hier een deel terug van wil en een deel aan fooi wil geven.

Een voorbeeld hiervan is als iemand 23 euro moet betalen en geeft 30 euro maar wilt 2 euro fooi geven en wilt de rest terug. Dan geeft u aan dat u 30 euro heeft ontvangen. Verder hoeft u niks te doen omdat er sowieso 7 euro uit de kassa gaat omdat u 5 euro aan wisselgeld geeft en de 2 euro in de fooienpot stopt.